Tourist Spot

Chalet SBS / Silvia Acar Arquitetura

Chalet SBS / Silvia Acar Arquitetura

Chalet SBS / Silvia Acar Arquitetura - Exterior Photography, Windows, FacadeChalet SBS / Silvia Acar Arquitetura - Interior photographyChalet SBS / Silvia Acar Arquitetura - Interior photographyChalet SBS / Silvia Acar Arquitetura - Exterior photography+ 28


  • Area Area of ​​this architecture project Area :
    517 ft²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2021


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project
    Manufacturers: REKA, Atlas, Brastemp, Calha umida, Cream, This side, Reception line, InterLight, Lumini, Metalferco, Philco, Tiger, Tramontina
Chalet SBS / Silvia Acar Arquitetura - Exterior photography
© Alberto Ricci

Text description provided by the architects. Located near Pedra do Baú, the main tourist site of the municipality of São Bento do Sapucaí, the SBS chalet was designed to function as a guest house. The house located on top of a mountain, near the border between the state of São Paulo and Minas Gerais, with a wide view of the region. The construction was conceived as two volumes of equal dimensions which support a single light roof, and which are crossed – and connected – by a balcony which extends towards the slope and the astonishing view, forming a belvedere which extends up to the horizon. One of the volumes houses a living room and a kitchen, as well as a laundry/technical area which is accessed via a terrace located at the rear of the building. The other, a bedroom and a bathroom with two doors, for access both from the bedroom and from the balcony, also serving the people who may occupy the bedroom.

Chalet SBS / Silvia Acar Arquitetura - Exterior photography
© Alberto Ricci
Chalet SBS / Silvia Acar Arquitetura - Image 26 of 28
To plan
Chalet SBS / Silvia Acar Arquitetura - Interior photography
© Alberto Ricci
Chalet SBS / Silvia Acar Arquitetura - Image 27 of 28
Section
Chalet SBS / Silvia Acar Arquitetura - Interior photography
© Alberto Ricci
Chalet SBS / Silvia Acar Arquitetura - Interior photography, Bedroom
© Alberto Ricci

Due to the limitations of access to the land and the deadline set for the construction, the work was designed in an assembly logic, with a light metal structure, waterproofing made with panels and a roofing in thermoacoustic metal tiles. The foundations, drilled in reinforced concrete, are flush with and support two metal structure cages raised from the ground, with connections welded in plan. The steel profiles supported by the two wall modules structure the roof plane, where the metal roof with insulation is placed, and also support the cladding plates of the cantilevered surface.

Chalet SBS / Silvia Acar Arquitetura - Interior photography
© Alberto Ricci

With the exception of the floor and balcony beams, the structure is not visible, favoring the continuity of the planes of each of the materials, with different colors and textures, resulting in a simplified reading of the construction which reinforces the architectural part.

Chalet SBS / Silvia Acar Arquitetura - Outdoor Photography, Forest
© Alberto Ricci
Chalet SBS / Silvia Acar Arquitetura - Image 28 of 28
Cross section
Chalet SBS / Silvia Acar Arquitetura - Exterior Photography, Windows, Facade
© Alberto Ricci

The walls are made with planks bolted to galvanized steel mullions: on the outside cement planks fixed on a water-repellent membrane, a core with a layer of thermal insulation and the inner face in 18 mm Paricá plywood. The panels also function as a horizontal lock, stiffening the structure.

Chalet SBS / Silvia Acar Arquitetura - Exterior photography
© Alberto Ricci
Chalet SBS / Silvia Acar Arquitetura - Exterior photography
© Alberto Ricci

Unlike the light wood visible throughout the interior of the chalet, the exterior faces of the walls are covered with pine planks charred with a blowtorch on the site itself, protecting the wood with a mineral layer and forming a ventilated facade system. This contrast has been a core concept for the design, to enhance the different sensations and experiences of being immersed in nature in such a comforting interior.

Chalet SBS / Silvia Acar Arquitetura - Outdoor Photography, Forest
© Alberto Ricci